MOJA ZGODBA...

Že kot majhna deklica sem oboževala živali. Ker smo živeli v majhnem stanovanju, pa ni bilo prostora za kaj več kot kakšno zlato ribico, želvico in kasneje muca Murija. Zato sem večino svojega časa preživela s sosedovim pudljem Timijem, babičinim psom Runom in kasneje Čarom. Zelo sem jih imela rada, a sanjala sem o psičku, ki bi bil samo moj in bi me spremljal vsak dan, ne samo na obiskih. Odkar sem videla film 'Lassie se vrača', je kuža mojih sanj postal škotski ovčar. Prevzela me je njihova nežnost, inteligenca in osupljivo lepa dlaka, ki jih je med tekom plapolala v vetru.

Ko sem bila stara 10 let, smo se z družino preselili v večjo hišo in starši so mi končno dovolili imeti psa. Ob selitvi sem izgubila vse svoje prijatelje in sem bila zelo žalostna, ampak v zameno sem dobila novo najboljšo prijateljico, čisto mojo 'Lassie'. Poimenovala sem jo Gaja, po boginji zemlje, Gai. Gaja je bilo najlepše darilo in po njeni zaslugi je bilo moje otroštvo res čudovito. Z Gajo nama ni bilo nikoli dolgčas. Naredili sva tečaj poslušnosti in 8 let trenirali in tekmovali v Agilityju. Bila je resnično izjemno bitje in z mano je ostala vse do njenega skorajšnjega 16. rojstnega dne. Od nas se je poslovila na dan, ko sem diplomirala. Kot bi začutila, da je zdaj moje otroštvo končano, njeno delo mojega spremljevalca in zaupnika pa izpolnjeno, in se lahko v miru poslovi in preseli v čudovito deželo tam čez mavrico. Vseeno pa je bil dan, ko nas je zapustila, najtežji v mojem življenju in mislila sem, da ne bom nikoli več zmogla imeti rada drugega psička.

    

 Vendar pa čez čas nisem več prenesla osamljenosti, in počasi sem začela iskati novega kužka. Razmišljala sem tudi o zamenjavi pasme, saj sem se bala, da bi me nova psička preveč spominjala na Gajo. Ampak te lepote in šarma nisem uspela najti v nobenem drugem psu.

     In tako je k meni prišla naša princeska, moj mali biser Sky. V mojem življenju sonce spet sije saj me Sky osrečuje s svojo ljubeznijo, nežnostjo, inteligenco in lepoto. Opravili sva osnoven tečaj poslušnosti, zabavava se ob učenju trikcov, treniranju Agilityja in Frizbija. Sky ima tudi izjemen instinkt za pašnjo ovc in je bila na zadnji preizkušnji od vseh psov četrta. Zelo je uspešna tudi na razstavah, saj je postala Slovenska in Hrvaška šampionka.

   

     Junija 2010 sem registrirala psarno Collies of the Windy Lands - Škotski ovčarji vetrovnih dežel, saj s Sky živiva v zelo vetrovni Vipavski dolini. To je bila ena od mojih skritih želja že nekaj časa in konec leta 2011 so se mi s prvimi 'Kuštravimi škotskimi ovčarji' - leglo A -  moje sanje končno izpolnile! Sky je postala mamica petič čudovitim mladičkom, dvem punčkam in trem fantkom. Štirje mladički živijo v Sloveniji, najlepši samček pa se je preselil na Finsko.  Nam pa dneve lepša najmlaša psička iz legla, mala Lia, ki je bila rojena čisto drobcena in smo se dolgo borili za njeno življenje. Zrasla je v veselo pasjo gospodično ki je postala sonček naše družine. Ker pa Lije ne bomo parili, sem njeno sestrico Mei dala v solastništvo k čudoviti družini Zrimšek na Slovensko obalo.

      

       

Zadnji dan decembra 2013 sem iz Anglije pripeljala čudovito trikolorko Nyxi - Gemheid Light of my Life. Nyxi v svojem rodovniku združuje nekatere najboljših Angleških in Ameriških linij in navdušena sem nad njenim pogumnim, aktivnim značajem, čudovitim izgledom in dobrim zdravjem - je namreč ena redkih škotskih ovčark v Sloveniji, ki imajo popolnoma zdrave oči. Hvaležna sem njeni vzrediteljici Heidi Gallagher, da mi jo je zaupala, to leglo je bilo namreč zelo dragoceno in je nanj čakalo zelo veliko ljudi. Nyxi živi v solastništvu z mojo dobro prijateljico Ireno Debevc in njeno družino, jaz pa jo  razstavljam in z njo vzrejam.  

 

Februarja 2015 je Sky drugič postala mamica našemu leglu B. Tokrat se je skotilo 8 prečudovitih mladičkov, 5 deklic in 3 fantje. Vsi mladički so ostali v Sloveniji in dobili čudovite domove, le naš najlepši samček Neel je odšel na daljno Dansko. Ponovno je doma ostala najmanjša psička Lani, ki je vizualno kopija svoje čudovite mamice Sky, karakterno pa očeta Jetta. Ker je bilo to leglo resnično vrhunsko, sem tudi tu našla solastnike za dva mladička. Tara živi nedaleč stran pri dobrem prijatelju Danijelu, Kai pa na Ptuju pri prijateljici Gordani.

  

          

Skoraj istočano pa je mamica postala tudi naša Mei, Skyjina hči iz njenega prvega legla, ki živi v solastništvu v Kopru. Mei je skotila 5 prekrasnih deklic  v našem C leglu, žal pa nas je mala Pikica zapustila po enem mesecu težkega boja. Ostale 4 deklice rastejo v vesele in živahne mlade dame, dve sta odšli v Švico in Italijansko Toskano, dve pa ostali v Sloveniji. Najlepša srebrna princeska Paikea je ostala doma pri mamici Mei v solastništvu z mano.

  

Aprila 2016 se je rodilo naše D leglo - Nyxi je prvič postala mamica. V leglu je bilo 6 čudovitih mladičkov, 3 blujčki in 3 trikolorčki, 3 punčke in 3 fantki. Najlepši blu fantek, Star, je odšel na Finsko k Kirsi Rusanen. Srebrna lepotica Lina je odšla živet k Sandri Cerjak na Hrvaško, upajmo da bom z njo imela eno leglo in da jo bomo videli na veliko razstavah. Črna princeska Coco je odšla k družini Grčman v Ljubljano. Zelo lep trikolor fant Eros je odšel k mojim dragim prijateljicam Katarini Petrič in Anji Gavez (psarna Aydeen) in je razstavno zelo uspešen. Drugi blu fant, Lin, je odšel k Tini Doberlet in je njen partner pri osvajanju gora. Druga trikolor psička, Naja, je odšla k čudoviti družini Peternelj v Cerkno.

Spomladi 2017 sta se rodili še naši E in F legli. Žal sta bila v vsakem leglu le po en mladiček, zato pa sta toliko bolj posebna in izjemna! Naš Neo iz F legla, sin moje preljube Lani in prečudovitega Cezarja je odšel k dobri prijateljici in skoraj sosedi Daši, Mea, hčerka naše Mei ter prekrasnega Madžarskega samčka Shira,  pa v solastništvo k mlademu fantu Denisu na Vrhniko.

    

Jeseni 2017 smo izkoristili izjemno priložnost gostovanja vrhunskega samčka iz Finske, Stigu-ja (lastnica je Teija Ukkola, ki ima tudi Damona iz našega prvega, A legla). Stigu ima izjemen rodovnik, v katerem so sami vrhunski psi, ki jih že leta občudujem. Je zelo prijazen in crkljiv samček, ki navdušje s svojo lepoto in zmaguje v ringih na Finskem in pri nas. Skupaj z našo Taro (B leglo) sta nama podarila 6 prečudovitih mladičkov.  Ker je bilo leglo na G, sem prvorojeno soboljevo psičko poimenovala GAIA - po moji preljubi prvi psički Gaji. Gaia je pravi sonček, vedno vesela in nasmejana psička. Odšla je v Italijo k priznanemu handlerju Albertu Celestini-ju ter njegovi prijateljici Beatrice ter živi še s štimi borderji, s katerimi se odlično razume. Psička Gea je odšla k družini Močnik na Preserje in je soseda od njene tete  Dream:)  Psička Gill mi je bila že od rojstva najljubša in zanjo sem dolgo iskala res idealen dom - našla sem ga v mojem dobrem prijatelju Marku ter njegovi punci Leji. Skupaj se zelo uspešno šolajo ter osvajajo nazive na razstavah. Samček Gal je odšel na Slovaško k vzreditlejici Miladi Jarošovi, samček Amor na Hrvaško ter samček Prince v Italijo. Gaia in Gill sta obe razstavno zelo uspešni in sta bili na Evropski razstavi psov na Poljskem v razredu 2. in 4 od 12ih!

      

Januarja 2018 se je rodilo naše H leglo. Parili smo Dream, sestrico Lani in Tare iz B legla. Izbrali smo simpatičnega Billa, ki je bil uvožen iz Nemčije, iz priznane psarne Kassiopeia. Rodilo se je 7 mladičkov, 4 sable samčki ter 3 trikolor samičke. Psička Robin je ostala pri mamici Dream in bomo z njo nadaljevali vzrejo, sestrica Winny živi v Bohinju, Poppy pa na Hrvaškem. Od samčkov je lepotev Jack odšel k družini Zoran in živi s svojo sestrično Gill (G leglo) ter se že pridno razstavlja, Oskar je odšel na daljno Finsko in živi s sinom od našega Damona (A leglo), Pollux in Castor pa sta ostala v Sloveniji in živita v zelo ljubečih domovih. Vsi mladički imajo zelo lepe značaje.

Spomladi 2018 smo se odpravili na daljno Češko k še enem vrhunskem samčku, Garyju. Gary ima izjemen značaj in je tudi vizualno zelo lep predstavnik pasme. S našo nežno Pai (C leglo) sta ustvarila 6 prekrasnih mladičkov legla I. Žal se je narava malo poigrala in so vsi trikolor, so pa zato še toliko lepši - vsi imajo izredno lepe izraze, lepo konstitucijo, močna telesa in zelo prijazne značaje. Psički Inna in Issa ter samčka Izzy in Iggy so ostali v Sloveniji, psička Inis ie odšli na Švedsko k vzrediteljici Malin Jansson (Psarna Sunwinds), psička Iris pa v Anglijo.

 

Sledilo je obdobje razočaranj in zapletov. Jeseni 2018 smo parili Lani v daljni Nemčiji, ampak bili neuspešni. Pozimi 2019 se je rodilo naše dolgo pričakovano J leglo (Sia x One) vendar sta 2 blue merle mladička poginila, preživela je le naša princeska Joy, Ob zelo napornem porodu si je poškodovala možgančke, zato ima težave z ravnovesjem in ne more samostojno hoditi. Povezali smo se z več različnimi veterinarji in 1 leto smo izvajali raznorazne terapije, da bi ji pomagali čimbolj napredovati. Srčna donatorka ji je darovala voziček, ki ji je omogočil več svobode gibanja. Joy je kmalu po prvem rojstnem dnevu našla res izjemen dom pri novi mamici Vanji, ki ima že enega mucka na vozičku, s katerim sta z Joy postala odlična prijatelja.

 VIDEO: Joyina zgodba in  BLOG: Joyina zgodba

     

Sledilo je še eno razočaranje. Našo srebrno lepotico Pai smo parili z uvoženim semenom iz Francije, a zaradi stavke letal je seme prispelo prepozno in Pai je bila breja samo z enim mladičkom, ki je na carskem rezu poginil. V spomin na našega trikolor angelčka ne bomo več imeli drugih K legel.

 

Poleti 2019 se nam je končno nasmehnila sreča. Moja ljubljena deklica Lani je postala mamica 4 prečudovitim mladičkom našega L legla. Očka je žal že pokojni Ben - Androma Prince Caspian. Ben je bil izredno nežen in ljubeč samček s prečudovito glavo in izrazom, v katerega se je vsak zaljubil. Naši mali sončki so končno malo zacelili rano, ki je nastala ob izgubi prejšnjih legel in mladičkov.  Trikolor lepotca Leo in Lian sta odšla na Madžarsko (psarna Darkonyx) in Švedsko, trikolor lepotica Lainie je odšla v Novo Mesto in upamo, da bo čez par let imela Windy Lands mladičke in srebrni princ Lum je odšel v Slovenj Gradec.

 Poleti 2019 se nam je iz Italije pridružila tudi Daisy, hči našega Kaia (B leglo). Daisy je genetsko carrier za Cea in veseli smo, da imamo spet možnost vpeljati ta gen v našo vzrejo. Daisy živi v Cerknici. .  

     

Poleti se je v Slovenijo vrnil tudi naš prekrasni samček Neel (B leglo). Živi pri moji dobri prijateljici Kii v Kopru. Neel že uspešno osvaja razstavne nazive in je novembra 2019 imel čudovito leglo s psičko Lino vzreditelja Aljaža Tratnika.  Iz legla smo za nadaljno vzrejo obdržali blue merle samičko Aido, ki je ostala na Koroškem pri Aljažu.

   

  Decembra 2019 se je naši psički Meji rodilo M leglo. Oče je mladinski svetovni prvak Winston iz Poljske. Ker je leglo izredno kvalitetno in prinaša v Slovenijo po očetu svežo kri, smo se odločili obdržati kar dva - psičko Melody in samčka Maia. Mai je dragocen tudi zato, ker je gensko carrier za CEA. Oba bosta odraščala pri Mejinem solastniku Denisu na Vrhniki.

   

Pomladi 2020 sta se rodili naši N in O legli, obe na Preserju. N leglo je naše prvo dvojno Windy Leglo, saj sta oba starša rojena pri nas - parili smo Geo (G leglo) z Erosom (D leglo). Dobili smo 5 čudovitih mladičkov, 3 fante in 2 deklici. Noel je odšel na Portugalsko k vzrediteljici Candidi Velho (psarna Margens do Cavado), Nash v Lithuanio in Nia v Belgijo. Nal ni Noal pa sta ostala v Slovneiji in Noa bo upajmo nekoč imela Windy Lands mladičke.

 

O leglo je bilo naše prvo sable leglo in tudi rekordno leglo, saj nam je bilo podarjenih kar 9 zdravih mladičkov! Med Corona lockdownom smo uspeli pariti našo Robin (H leglo) s čudovitim Madžarskim samčkom Tonyjem (Nyitramenti Yanichar Sulatan). Dobili smo kar 8 fantom in eno lepotičko Oli, ki živi pri moji dobri prijateljici Nataši zelo blizu mene in bo upajmo nekoč nadaljevala rok Windy Lands škotov. Od fantov so Oto, Orrie, Ossi, Othello, Otto in Finn ostali v Sloveniji, Odi je odšel v Avstrijo, lepotec Charmi pa na Norveško k vzrediteljici Birgit O.Bratlistuen (Fairytopia collies). To leglo mi je še posebno blizu, saj so nekaj časa odraščali tudi pri meni v Ajdovščini.

 

Poleti 2020 smo uvozili dva mladička od naše lepotičke Line (D leglo) iz Hrvaške - psarna  Darsanian. Hvala moji dobri prijateljici Sandri za zaupanje! Mala Fame sedaj živi z Jano in našo Geo (G leglo), Dancer pa je odšel nedaleč stran k še eni Jani, ki je kmalu postala zelo draga prijateljica. Presrečna sem, da sem za oba dobila take krasne co own domove! 

Na martinovo se je rodila naša res posebna psička Perli, edinka iz P legla. Po izgubi edinčka iz K legla sva s solastnikom Denisom kar trepetala, če bo vse potekalo uredu. Ampak mamica Mea je sama sprožila zelo hiter porod in dobili smo blue merle psičko - največje sanje mene in Denisa. Poimenovali smo jo po prababici Sky - Precious Pearl Blue. Denis in njegova družina so se zaljubili v to prisrčno princesko in se odločili, da bo tudi ona ostala doma s polsestrico Melody in polbratcem Maiom. Žal se je pri 7 tednih zgodila tragična nesreča in si je Perli polomila medenico in peto. Pri 11 mesecih je bila potrebna zelo težavna operacija in okrevanje bo dolgotrajno. Vsi upamo, da bo lahko potem živela normalno življenje!

      

                                                               pra babica sky in očka blue marine                       Mea in Perli

Pomladi 2021 mi je moja princeska Lani podarila njeno tretje leglo, naše Q leglo. Parili smo jo s čudovitim Hercegom iz Madžarske - zelo velik močan in prijazen samček. Dobili smo 5 prečudovitih mladičkov, 3 punce in 2 fanta. Čeprav nisem planirala obdržati mladička, me je mala Lumi popolnoma osvojila s svojo lepoto in pogumnim, odprtim značajem. Tako je ostala z mami Lani, babi Sky in teto Lio  Sestrica Kiara je odšla k Špeli in bo upajmo imela leglo, ko odraste, bratec Casper pa živi pri družini Cvar v Ljubljani in bo del naše vzreje. Chloe in Caleb pa sta odšla na Švedsko. Caleb živi pri pol bratcu Lianu (L leglo).

 

Poleti se je rodilo naše R leglo, otroci našega prekrasnega Nea (F leglo) in Aljaževe Line.  Na naše veliko presenečenje se je rodilo kar 8 mladičkov in vsi so fantje! Roxy, Romeo, Runi, Roni, Rorie, Bonnie in Vik živijo v Sloveniji,  Davion pa na Slovaškem.

Poleti 2021 se je naši ekipi pridružil izredno dragocen mladiček - Tristan (Tuo Principe Azzuro Dellamonade), vnuk izjemnega samčka One. One je oče od naše Joy in stric od našega tragično preminulega Stara. Ko sem videla Tristana pri 3 tednih, me je takoj spomnil   na Joy in Stara in zato sem prosila njegovega vzreditelja Fabia, če mi ga pošlje v Slovenijo. Tudi mojima dragima prijateljema Katarini in Denisu je bila ideja všeč in skupaj smo ga pri 9 tednih pripeljali k nam. Tristan je v skupnem lastništvu s Katarino (psarna Aydeen) in živi pri naši dobri prijateljici Jani in našem Dancerju. Tristan je naš novi veliki up!

 

 

Vabljeni, da spremljajte

aktualne novice  

WINDY LANDS BLOG

- - - - - -

Če razmišljate o nakupu psa, vas vabim, da si preberete 

 

- - - - - -

::: PRIPOROČAMO: 

                           

Naše pse hranimo s surovo hrano GOOD4DOGS, na potovanjih in treningih pa s hrano PLATINUM.

       

Negujemo jih s kozmetiko PSH

 

 

Vabljeni tudi, da se mi pridružite na facebook profilu, si ogledate videe na You tube kanalu,  če pa imate kakšno vprašanje, ste dobrodošli, da me kontaktirate na email!

                                                                        

                                                               

                                                                                                                                  

kontakt:  e-mail : windylands @ gmail.com