O PASMI / ZANIMIVE POVEZAVE

      'Škotski ovčar ima vse - ponosno držo, samozavest, inteligenco in lepoto. Nobena druga pasma ni tako poznana, kot ta. Ko stoji pozoren, s prepognjenimi ušesi, in njegove temne oči sijejo v pričakovanju, nič ni tako veličastno, kot ta prečudovit pes.'

( from http://www.colliedogowners.com/)

  Škotski ovčar je zelo prijazen pes, vdan svoji družini. Za gospodarja si izbere samo enega člana družine. Rad ima otroke, vendar se preveč vsiljivim umakne. Je izredno intelegenten in lahko učljiv, vendar pri učenju pod nobenim pogojem ne smemo uporabljati sile. Zaradi svoje inteligence je uporabljen za več namenov -  kot ovčar ovc, agility pes, spremljevalec slepih, pes reševalec, filmska zvezda. Je tudi dober čuvaj, vendar ga je skoraj nemogoče naučiti, da bi dejansko napadel nekoga.

Pasma je svojo popularnost dosegla leta 1990 s filmom Lassie. Vendar pa je slava škotskemu ovčarju bolj škodovala kot koristila. Poleg pravih vzrediteljev se je pojavilo mnogo rejcev, ki se na vzrejo niso spoznali, zanimal jih je samo zaslužek. Škoti so izgubili na kvaliteti. Šele odkar škotski ovčar ni več tako moderen pes, se je pasma zopet vrnila v roke pravih vzrediteljev, katerih zasluga je, da se je zopet pojavil psihično stabilen, močan, skladno grajen škot. Žal pa se še vedno pojavljajo rejci, ki parijo pse brez rodovnika in jih za simbolično celo prodajajo na internetu. Tak nakup psov ni priporočljiv, saj se ne ve nič o njihovih prednikih, niti o zdravju le teh in lahko dobite plašnega, živčnega in celo bolnega psa.

  

ZNAČAJ

Škotski ovčar je srednje velik pes, ki je primeren za življenje v hiši ali stanovanju. Je čudoviti družinski pes in potrebuje človeško družbo, zato ga ne smemo puščati samega zunaj v pesjaku ker bo iz dolgočasja verjetno začel lajati. Dnevno potrebuje dovolj gibanja na prostem, saj je zelo aktiven pes. Primeren za različne pasje športe kot so agility, frizbi, ples s psom, rally obedience, kot terapevtski pes in celo za reševanje. Obožuje otroke iz zelo dobro sprejema vse druge živali. Normalno je, če je na začetku malo nezaupljiv do tujcev, saj je zelo dober čuvaj. Nekateri škotski ovčarji so žal izgubili instinkt za pašnjo ovac, vendar je le-ta v prenekaterih še zelo živ. Škotski ovčar je zelo zvest in zaščitniški do svojih lastnikov. Se zelo rad in hitro uči in kar čaka, kako bi nam ustregel, če le ravnamo z njim nežno in uporabljamo učenje s pozitivno motivacijo. 

 

CH A Blue Pearl of the Holy Mountain

Da bomo imeli samozavestnega psa je bistvenega pomembna, da že mladiča navajamo na različne situacije. Najbolj pomembno je obdobje od šestih tednov do štirih mesecev. Škotski ovčarji so zelo previdni, če ne bodo v situacijo 100% prepričali, se nam bodo uprli. To previdnost pa nepoznavalci zamenjajo s trmo.  Priporočljivo je, da z novim družinskim članom obiskujete malo šolo, kjer se bo med drugim navadil tudi pasje družbe. To je še posebej nujno za začetnike, ki še nimajo izkušenj s psom. Če ga že od malega navajamo na druge pse in ostale domače živali, je do njih zelo prijazen in nežen.

IZGLED

GLAVA: Mora biti v sorazmerju z velikostjo psa. Gledano od strani in od zgoraj, ima glava obliko ozkega klina s topo konico, z gladko zunanjo linijo. Čelo je ravno. Od uhljev se strani glave počasi zožujejo do črnega smrčka, brez izraženih ličnic ali kleščastega ugriza. Ko pogledamo s profila, sta linija lobanjskega dela glave in linija nosnega hrbta vzporedni in enake dolžine, ločeni z rahlim toda zaznavnim stopom. Točka na sredini med notranjima kotoma oči, kjer je center pravilno ležečega stopa, je na dolžini sredine proporcionalne glave. Konec gobca je ob straneh mehko zaobljen in top, vendar nikoli kvadraten. Spodnja čeljust je močna, ustne priležene. Globina od čela do spodnje čeljusti ne sme biti pretirana.

Flash n Thundershine of the Windy Lands

 OČI: So zelo pomembne, saj ustvarijo ljubek izraz. Srednje velikosti, nikoli zelo majhne, vsajene poševno, mandljaste oblike in temno rjave barve, razen pri blue merlih, ko so pogosto eno ali obe očesi, del enega ali obeh očes moder ali z modrimi lisami. Izraz je intelegenten, s pozornim pogledom, ko posluša.

  UHLJA: Majhna, ne preblizu skupaj in ne preširoko narazen na vrhu čela. Ko pes počiva, sta uhlja prepognjena nazaj, ko pa je pozoren, sta dvignjena na vrh glave, nošena prepognjeno, kar pomeni, da dve tretjiji uhlja stojita pokonci, zgornja tretjina pa je prepognjena naravnost naprej in vodoravno.

REP: Dolg, zadnje repno vretence sega vsaj do skočnega sklepa. Nošen nizko, ko je pes miren, s konico repa zavito navzgor. Ko je razburjen, lahko rep dvigne, vendar nikoli nad hrbtno linijo.

 DLAKA je zelo bujna, vendar ne zakrije oblike telesa. Zgornja dlaka je ravna in na otip trda, podlanka mehka in tako gosta, da skoraj ne vidimo kože. Dlaka je po vratu kjer tvori ovratnik in po prsih zelo bujna. Po gobcu in ličnicah, po konicah uhljev je kratka, toda z več dlake ob korenu uhlja. Sprednje noge so porasle s kratko dlako, razen dolgih, gostih pramenov na zadnji strani - zastavice. Na zadnjih nogah je dlaka kratka od skočnega sklepa navzdol, vendar gosta in dolga po stegnu, kjer tvori hlače in po repu.

BARVA

     V Evropi so priznane tri barvne različice škotskega ovčarja:

  II Soboljevo bela: vsi odtenki od svetlo zlate preko jelenje rdeče do temno mahagonijevo rjave barve.

   

dark sable mahagony - temno soboljena mahagonij: CH Hit the Road Jack of the Windy Lands (c Mark Peter Zoran)

                                                                 dark sable - temno soboljeva:   jCH Golden Oriental Sun of the Windy Lands     

                                                                                                               

                                                                                 golden sable - svetlo soboljeva: CH Nyitramenti Yanichar Sultan                                

   II Tribarvna: prevladuje črna, z bogatimi rjavimi oznakami po glavi in po nogah.

       

   jCH Black Swan of the Windy Lands

                                                       

  II Blue merle: prevladuje čista srebrno modra barva, s črnimi lisami.

      

            CH Beyond Limits of the Windy Lands  

                                                           

Bela barva ni prepoznana v Evropi ali Avstraliji, je pa dovoljena v Ameriki. Taki škotski ovčarji imajo belo telo, glavo pa soboljevo belo, tribarvno ali blue merle.

       

                               Van M Titanium Deal                            Van M Glacier                               Glasgowhills Boom Chika Boom              

Vsi škotski ovčarji morajo po standardu imeti bel ovratnik (cel ali delen), dele nog in konico repa. Nekateri imajo tudi belo liso na gobčku.

Zaželjena velikost za pse je od 56 do 61 cm, za psice pa od 51 do 56 cm. Samci tehtajo od 20 do 34 kg, samice od 17 do 25. Ameriški škoti so višji kot Evropski.

Kradkodlaki škotski ovčarji so zelo podobni svojim dolgodlakim sorodnikom, s to razliko, da je njihova dlaka kratka. So pa ravno tako elegantni, inteligentni, prijazni in občutljivi kot dolgodlaki škoti. Tudi barvne različice so enake kot pri dolgodlakih škotskih ovčarjih.

    

   Škotski ovčarji imajo manjše bratrance, šetlantske ovčarje Ti imajo pet barvnih varijan, ne le tri.

 

   

ZGODOVINA

Beseda 'collie' naj bi izhajala iz staroangleške besede 'coal', kar pomeni črn, prvi predniki škotskih ovčarjev naj bi bili namreč črni!

Škotski ovčar je potomec staroškotskih in welških psov. Škotski čuvaji so bili veliki, divji in močni psi, ki so jih uporabljali za preganjanje ovac v visokogorju. Welški psi so bili manjši, bolj udomačeni in prijazni, čuvali so poleg ovac tudi koze.

Nekateri viri trdijo, da so prednike škotskih ovčarjev v Veliko Britanijo pripeljali Rimski osvajalci že sredi 1. stoletja, ti 'romanski' psi pa naj bi se kasneje križali z ovčarji britanskih gora.

Po industrijski revoluciji je postalo moderno imeti psa. Te prve čuvaje iz Škotske in Welsa so domnevno križali z borzoji, da so dobili večje, višje in elegantnejše pse z lepo dolgo in ozko glavo, prikupnim pogledom in izredno intelegenco. Današnji collie je veliko lepši od ovčarja 18.stoletja. 

 Pasma je dosegla svojo pravo popularnost po tem, ko je leta 1860 kraljica Viktorija obiskala škotsko gorovje kjer so jo tej elegantni, lepi in inteligentni  psi popolnoma očarali. Kraljica je začela podpirati njihovo vzrejo in škotski ovčarji so kmalu postali izredno moderni.

Še preden je pasma vzbudila pozornost kraljice Victorie je bilo v škotskih gorovjih več vrst ovčarjev, prednikov današnjih dolgodlakih škotskih ovčarjev, kratkodlakih škotskih ovčarjev, Border collijev ter bradatih ovčarjev. Pasja razstava, ki je bila leta 1861 v Birminghamu v Angliji (v mestu kjer zdaj vsako leto priredijo znani Crufts Dog Show) je bila prva, ki je uradno določila novo pasmo – Rough collie (dolgodlaki škotski ovčar). Nekateri od zgodnjih primerkov so imeli polovični rep, drugi so bili celo brez repa. 

Leta 1868 se je skotil resnično lep Škotski ovčar z imenom »Old Cookie«. Bil je bogato odlakan pes soboljeve barve z veliko belo bogato grivo, belimi sprednjimi in zadnjimi tačkami, z belo piko na koncu repa. Po mnenju mnogih kinoloških strokovnjakov, je bil daljni prednik današnjega soboljevo belega ovčarja. 

Več o zgodovini: https://www.oldtimefarmshepherd.org/historic-collie-articles/collie-history/