KAJ JE DOGFRISBEE?

Frizbi (ang. dogfrisbee, disc dog) je razmeroma mlad kinološki šport v Evropi, ki se hitro razširja in priteguje čedalje več ljubiteljev. Glavni poudarek tega športa je na tem, da uživata pes in vodnik pri varnem in spretnem metanju in lovljenju frizbijev.

Pri dogfrisbee lahko sodelujejo psi vseh pasem, tako rodovniški kot nerodovniški.  Veliko svetovnih prvakov je mešančkov in so bili rešeni ali najdeni na cesti. Dogfrisbee je sproščujoča igra, ki pomaga pri premagovanju hiperaktivnosti ali psiholoških težavah, kot je naprimer depresija. Poleg agilityja je super šport, ki psa utrudi in zamoti in tako svojo odvečno energijo usmeri v nekaj produktivnega in zabavnega.

A Blue Pearl Of The Holy Mountain

ZGODOVINA DOG FRISBEE

   Frizbi je postal popularen okrog leta 1871, ko so si ameriški študentje krajšali čas z metanjem praznih krožnikov pit. Te pite so se imenovale "Frisbie's Pies" in tako je 'frisbee' tudi dobil svoje ime. 80 let kasneje sta Walter Frederick Morrison in Warren Franscioni izumila plastično različico frizbija, ki je letel dlje in z večjo natančnostjo, kot prazni krožniki pit. Morrison je svojo obliko frizbija tudi patentiral in kasneje licenco prodal.

'Dog frisbee' pa se je začel veliko kasneje. Leta 1974 je 19-letni študent Alex Stein iz Ohia sredi baseball tekme skočil s svojim psom Ashley Whippet preko ograje in mu začel metati frizbije.. Ashley je obnemel množico z svojo sposobnostjo lovljenja frizbijev, za njimi je tekel več kot 50 km/h in skočil tudi do 3 m da jih je ujel. Prikazano je bilo tako fascinantno, da so tekmo za kratek čas prekinili, uradni napovedovalec pa je nadaljeval s komentiranjem dogfrisbeeja. Ker je bil neposreden televizijski prenos se je veliko ljudi navdušilo nad spretnostmi psa. Alex Stein je bil na koncu aretiran.

Slaven nastop Alexa in Ashley-ja:

http://www.youtube.com/watch?v=S52gGJY2wcQ&feature=player_embedded

 

Alex Stein in njegov whippet Ashley

   Leto kasneje  so Stein, Irv Lander in Eldon Mclntire ustanovili Frisbee Dog World Championship in organizirali prvo svetovno prvenstvo v dog frisbee, ki se je vsako leto ponovilo. Stein  je na prvih treh prvenstvih tudi zmagal s svojim psom Ashley.

FRISBEE DISCIPLINE

Freestyle

Nastopata vodnik in pes, ali pa dva vodnika in en pes. Pes mora biti star najmanj 18 mesecev, vodnik pa najmanj 8 let. Na voljo imata od  pet frizbijev (za Skyhoundz), 7 (UFO) in 10 (za USDDN) . Skupaj sestavita koreografijo na glasbo po svoji želji v katero vključita poljubne trikce, preskoke, odboje psa od vodnikovega telesa in različne mete v tekočo celoto, katera mora biti predstavljena v najmanj minuti in pol do dveh minut. Čas začne teči, ko je prvi frizbi vržen v zrak. Pravila se razlikujejo gelde na frizbi organizacijo.

Maja Rokavec & Phoebe (Nice of you to Come bye One more), © Lenka Blachová

Minidistance

Tekmujeta vodnik in pes, na voljo imata en frizbi in omejitev časa za metanje (npr. 60-90sec.) Igrišče je dolgo do 45 metrov in široko 23 metrov, oznake so na vsakih devet metrov; ujeti frizbiji morajo biti znotraj narisanega igrišča. Dodane točke dobita, če pes ujame frizbi v zraku.

Over The Top Prokseny

Time trial

Tekmujeta vodnik in pes. Na voljo imata en frizbi. Frizbi mora vodnik v najkrajšem času dvakrat vreči čez označeno linijo (npr.18 metrov). Pasja naloga je, da uspešno ujame frizbi in ga čim hitreje vrne vodniku.  Mete lahko ponavljata, dokler minuta ne poteče.

Seivita Antey

Dogdartbee

Disciplina v kateri tekmujeta vodnik in pes, na voljo pa imata en frizbi. V enem nizu imata na voljo tri mete, vsega skupaj devet metov. Tukaj je zelo pomembna usklajenost psa in vodnika, ter natančnost meta. Na tla narišemo tarčo oddaljeno npr. 15m in označimo cone kot pri pikadu. Če pes ujame frizbi in pristane na sredino s prednjima tačkama dobi za to največ točk (100). Večja ko je oddaljenost iz centra tarče manj je točk.

FRIZBI V SLOVENIJI

   V Slovenijo je ta svež pasji šport prišel leta 2007. Leta 2009 je bila v Sloveniji prva frizbi državna tekma v Mariboru z mednarodno udeležbo. Tekmovalo se je v disciplinah freestyle, minidistance in time trial, preko leta pa so organizirane 4fun tekme, kjer je glavni namen druženje.

 

  

    Povzeto po:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Disc_dog

    http://kd-skofjaloka-zelezniki.net/

    http://www.flipsi.net/drustvo.html